Workshop üretimleri için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz:
https://ozukmi.wixsite.com/terraqua
ATÖLYE İÇERİK
İstanbul, tarih boyunca hem eşzamanlı hem de artzmanlı olarak pek çok kültürü ve medeniyeti bünyesinde barındıran bir metropol... Bu birikimin görünen ve görünmeyen katmanlarının biraradalığı kenti benzersiz kılıyor. Katmanlar zamanla evriliyor, iç içe geçiyor ve bitimsizce yeni çoğul sentezler oluşuyor.
BU ÇALIŞMA KENTİN İLK VAROLAN VE DAİMA VAR OLACAK !.. OLAN KATMANLARINA, BU KATMANLARIN EVRİMİNE, BU KATMANLARIN DİĞER KATMANLARLA BİRLİKTE OLMALARINA/OLAMAMALARINA, DEĞİŞİMLERİNE, İMKANLARINA/İMKANSIZLIKLARINA, BU KATMANLARIN DİĞERLERİ İLE KESİŞİMLERİNE, ODAKLANIYOR.
TOPRAK VE SU !.. TERRAQUA[1]...
İstanbul, benzersiz coğrafi konumu ve zengin tarihî geçmişiyle amfibi bir kent, amfibi[2] bir metropol olarak tanımlanabilir. “Amfibi” kavramı burada kentin su ve kara etkileşiminde, kimi zaman yanyana, kimi zaman üstüste düşen oluşumuna/dönüşümüne işaret etmektedir. Kent, İstanbul Boğazı ve Haliç gibi su yollarının şehri ikiye böldüğü ve iki kıtayı birbirine bağladığı bir kavşak noktasında yer almaktadır. Bu coğrafi özellik, İstanbul'u sadece kara üzerinde değil, aynı zamanda su üzerinde de birleşim/buluşma/düğüm/kesişim noktası haline getirmiştir.
İstanbul, tarih boyunca su ve kara ilişkiselliğinde bir yer olma özelliğini taşımış, amfibi karakteri aynı zamanda kentin kültürel ve tarihsel katmanlarının oluşmasında da etkili olmuştur. Bu bağlamda, kentin görünür/görünmez özelliklerini, örüntülerini ve frekanslarını, olasılıkları, su ile toprak ilişkisini düşünerek hatırlama, iyileştirme ve sürdürmeyi yeniden düşünmeliyiz. Kara ve su üzerinde daha akıcı bir coğrafi yaklaşım benimsemek sürekli değişen ekolojilere vurgu yapmak sürdürülebilir bir geleceğin anahtarıdır[3]. Kent ekosisteminin sürekliliği/sürdürülebilirliği, kent karakteri ve yaşam kalitesi için su ve kara katmanlarının ve etkileşimlerinin anlaşılması önemli, kentsel stratejiler geliştirmek için gereklidir.
BU ÇALIŞMADA İSTANBULUN AMFİBİ YAPISI VE BU YAPININ BİLEŞENLERİ İRDELENECEKTİR. ÇALIŞMADA TERRAQUA KAVRAMI BİR BAKIŞ AÇISI OLARAK ARAÇSALLAŞTIRILACAK İSTANBUL’DA TOPRAK VE SU ARASINDAKİ POTANSİYELLER VE PROBLEMLER KENTE EKOLOJİK BİR YAKLAŞIMLA TARTIŞILACAK, SONUÇTA ÖĞRENCİLER KENDİ YORUMLARI İLE SPEKÜLATİF BİR GELECEK İNŞA EDECEKLER VE KURGULARINI YENİLİKÇİ ÇOĞULTEMSİLLER İLE SUNACAKLARDIR.
___________________________
[1] terra" "toprak" veya "yer" anlamına gelirken, "aqua" ise "su" anlamına gelmektedir. “terraqua” kavramı bu çalışma kapsamında üretilmiştir ve kentsel bağlamda toprak ve su arasındaki etkileşimi, ekolojiyi ve sürdürülebilir bir yaklaşımı, kentin amfibik yapısını temsil etmek için kullanılmıştır.
[2]Amphibious city kavramı, gelecekteki kentsel planlama ve şehir tasarım projelerinde, özellikle iklim değişikliği ve sel riski gibi faktörlere karşı adaptasyon amacıyla önemli bir rol oynayabilir. Bu tür tasarımlar, sürdürülebilir ve çevresel olarak duyarlı şehirlerin geliştirilmesine katkıda bulunabilir.
[3] Berman, I. (2010). Amphibious territories. Architectural Design, 80(3), 66-73.